Výživové poradentství - Články Longrun.cz

Články Longrun.cz

Všechny články, které kdy byly publikovány na serveru Longrun.cz.

  • Úvod
    Úvod Zde najdete seznam všech napsaných článků.
  • Kategorie
    Kategorie Zde najdete seznam všech kategorií.
  • Štítky
    Štítky Zde najdete seznam všech použitých štítků.
  • Blogeři
    Blogeři Zde můžete hledat své oblíbené autory.
  • Týmy
    Týmy Zde najdete články autorských týmů.
  • Přihlásit se
Posláno od v kategorie Výživové poradentství

Nikoliv známý jed:) ale čistý koktejl zdraví z aljašské přírody. Směs vitamínů, antioxidantů, a dalších pomocníků z dalekého severu, kde během krátkého léta musí vše stačit rozkvést a vytvořit plody. V tamním drobném ovoci je proto skrytá obrovská síla. Není tedy divu, že jsou takové plody vyhledávané nejen tamními medvědy, ale také předními sportovci.

S lidskou dopomocí se tu zrodily přípravky, které napomáhají regeneraci, oddalují únavu, bystří mysl, zrychlí krok a co je důležité, neobsahují žádné dopingové látky, což potvrzuje certifikát ze švédské antidopingové laboratoře. A nyní jsem dostala skvělou možnost tento produkt otestovat.

Pytlíček tmavě rudé, sladké husté šťávy po ránu mi pomáhá vstát z postele po noci rušené našimi malými rajstajblíky. Vzhledem k tomu, že to v menším množství mohou i oni, nemůže v tom být vskutku nic špatného. Další lahvička obsahuje bylinné kapičky, které se berou před výkonem. Přesné složení je na samostatný článek.

V prvních dnech necítím rozdíl, asi jsem vážně úplně hotová..kýžený efekt se ale v plné síle dostavuje po několika dnech. Cítím se lépe a zvládám i plánované tréninkové megadávky, navýšené v přípravě na Zatopkuv zlatý týden. Chalupa na severu (ne na Aljašce, ale v Českém Švýcarsku) dělá své, vždycky si tu udělám soustředění... první týden tu dávám 113 km, po 11 dnech v součtu 188, což ve zbytku týdne zarovnávám bezmála na 200. To jindy naběhám skoro za měsíc! Zdá se, že to funguje. Nohy mně bolely jen první tři dny, pak už minimálně, a to i když jsem zrychlila a prodloužila vzdálenost.

Celá rodinka kašle, smrká a chrchlá, dětem tečou zelené nudle. Je jen otázkou času, kdy se něco takového pustí do mně, a do těla oslabeného přece jen trochu vyššími tréninkovými dávkami. I když mám silnou imunitu, přece jen se neubráním škrábání v krku a všude kolem. To teď před závody nemůžu potřebovat! Ubírám trochu z plánovaného tréninku a zkouším zázračné kapičky znovu. Kolostrum, po němž v těchto situacích obvykle sahám, tady teď nemám. Snad to pomůže...a po nějakých všech dnech se zdá, že taky pomohlo.

Nyní mám před sebou trojstart včetně maratónu a uvidíme, co ze sebe dostanu. S produkty jsou spokojeni i kulturisti, ragbisti a další sportovci, závodní i rekreační. U nás tento produkt ještě není na trhu, ale dobré reference na něj přicházejí i z okolních zemí, kde je známý již delší dobu.

Odpovědi (0) Přejít do diskuze >

K tomuto článku zatím není žádná reakce.

Rychlá odpověď

Pro možnost účastnit se diskuze se nejprve musíte přihlásit. · Přihlásit se · Registrovat

Odpovědi (0) Přejít do diskuze >

K tomuto článku zatím není žádná reakce.

Rychlá odpověď

Pro možnost účastnit se diskuze se nejprve musíte přihlásit. · Přihlásit se · Registrovat
Oštítkováno: Tipy
Počet zobrazení: 7430
0

Napadá vás, proč se někdy cítíte nevysvětlitelně unaveni, chytnete kdejaký bacil, je vám i v horku zima nebo vám občas váš dobře rozběhnutý závod zhatí křeč?

Pokud se chcete běžných obtěžujících nepříjemností zbavit a do budoucna se vyhnout řadě civilizačních nemocí, zbystřete pozornost. A netvařte se kysele. Překyselení organismu je v současném světě jednou z nejnebezpečnějších příčin degenerativních nemocí. Souvislosti s ním unikají jak oficiální nauce o zdraví, tak i nám samotným i přesto, že se tématu acidobazické rovnováhy na lékařských fakultách věnuje poměrně hodně. Ani mnohý lékař, natož obyčejný smrtelník, si tedy nedokáže vždy uvědomit přímý vztah mezi možným dlouhodobým nadbytkem kyselin v organismu a zdravím. Latentní acidóza je stav, o němž nemusíme dlouho vědět, jako časovaná puma však spouští či zhoršuje většinu nemocí, k nimž máme nějaké dispozice. Již Hippokrates učil, že prakticky nelze onemocnět , udržíme-li správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu.

Je-li rovnováha jednou chronicky narušena, dochází k nedozírným následkům, které se navenek projevují výše uvedenými příznaky včetně špatné nálady, podrážděnosti a deprese přes revma, artritidu, alergie, žaludeční a střevní potíže, zničený chrup k pozdějším nemocem jako osteoporóza, ateroskleróza, křečové žíly, parodontóza a časté zubní kazy, dna, ledvinové a močové kameny…až po rakovinu a infarkt. Ano, také profesor Otto Warburg, nositel Nobelovy ceny, při svém výzkumu objevil, že rakovinné buňky žijí převážně na principu původní látkové výměny kvašení – proto dnes zcela běžné kvasivé potraviny podporují rakovinné bujení a rakovinným buňkám kyselé prostředí vyloženě chutná. Další kapacita, prof. Heine z Univerzity ve Witten-Herdecke uvádí, že každé chronické onemocnění začíná lokálními skrytými acidózami, které pokračují celkovou latentní acidózou s odpovídajícími zánětlivými reakcemi buněk. Kolo se roztáčí v bludný kruh, kdy se pak při následné masivní acidóze, která se může projevit „ztuhnutím“ postižené tkáně, ztrácí možnost řídit v ní základní životní pochody. Tělo to zkrátka jednoho dne neustojí. Ale dost strašení – jak to tedy funguje? Lidský organismus si s geniální přesností udržuje ve správném pH svou krev. Krevní plasma má pH 7,35 až 7,42 s jen velmi nepatrnými výkyvy. Při výrazném snížení pod 7,35 člověk zemře. Řada biochemických pochodů v těle je proto zaměřena na udržení pH krve a to i za cenu nesprávné funkce jiného orgánu – kostí, ledvin, štítné žlázy a dalších. Krev má prostě přednost.

Kyseliny se do těla dostávají v potravě, tvoří se v něm jako produkty látkové výměny nebo jsou nutné například při některých procesech trávení. I ty užitečné v nadbytku tělu škodí – proto je bezpodmínečně nutné je z těla průběžně odbourávat a redukovat jejich hladinu. K jejich odbourávání může dojít pouze za přítomnosti látek zásaditého charakteru, jako jsou například minerály a stopové prvky. S jejich dostatečným příjmem ve stravě je vše v pořádku. Jestliže ale přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin v organizmu uložené zásadité látky. Vápník z kostí, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost atd. Organismus pak navíc začne ukládat nežádoucí vodu a zadržovat ji, aby kyseliny v těle naředil. Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které postupně přecházejí do chronicity. Následuje dlouhý výčet výše uvedených i mnoha dalších chorob od a do zet.

Počet zobrazení: 1080

Ještě stále nevíte, jakou souvislost má překyselení organismu, o němž byla řeč minule – a sportovní výkon?

Zákeřným latentním překyselením a všemi problémy z toho plynoucími jsme totiž i my sportovci, kteří se několikrát v týdnu dostáváme do „kyselých“ hodnot, když si pořádně hrábneme za anaerobní práh.

Při intenzivní svalové práci vzniká kyselina mléčná a v rámci urychlení regenerace po výkonu bychom ji měli pomoci svému tělu opět odbourat. Právě nevyvážené hladiny minerálů vedou ke křečím, které dovedou v jediném závodě zmařit týdny a měsíce tréninkového úsilí. A strava?

Jen z toho, co sníme, má více než 90% populace překyselení organizmu. Například ze stravy bohaté na proteiny a masa je jedním z odpadních produktů trávení bílkovin kyselina močová, přičemž uzeniny (a nejen ony) obsahují ještě velké množství konzervantů a solí, z nichž se tvoří ještě kyselina sírová a dusičná.

Ze sladkostí, limonád, pečiva z bílé mouky a tučné stravy, se tvoří kyselina octová – víme totiž, že jednoduché sacharidy i tuky se v metabolických drahách semelou na acetylkoenzym A, který je výchozím produktem dalších látek v těle a to jak těch užitečných, tak těch, jichž bychom se rádi zbavili.

Bez viny není ani víno a sýry – vzniká tu kyselina vinná a v důsledku síření při konzervaci i kyselina sírová, ze sýrů pak kyselina dusičná. Sycené limonády a sodovky produkují kyseliny uhličitou a fosforečnou.

Také třísloviny v kávě a černém čaji spějí svou troškou do mlýna, vítězství však nemohou slavit ani ti, co žijí zdravě.

Špenát či rebarbora obsahuje kyselinu oxalovou, která ve vyšším množství představuje zátěž pro ledviny. A lazaři, kteří na každou bolístku automaticky sáhnou po lécích na bázi kyseliny acetylsalicylové, si tímto svým počínáním nevyrábějí pouze žaludeční vředy. Chceme-li zachránit nejen své sportovní výkony, ale hlavně sami sebe, nenechme se zakyselit.

Je tu pro to několik dobrých vychytávek. Pro srovnání PH našeho organizmu je nutná vyvážená kombinace „neutralizujících“ minerálů. Protože ani zelenina zdaleka není tím, co bývala, pomozme si doplňky, které je obsahují. Namátkou lze doporučit tablety AC Salts, směs minerálů Pro Balance, Anti Cramp a řadu dalších.

Z přírodních prostředků jsou dobrými neutralizátory gel z aloe vera či kombinace mladého ječmene a řasy Chlorelly pyrenoidosy.

Pro lepší odhad dávek, které se mohou měnit (i v závislosti na tom, jak právě trénujeme) zpřesnit pomocí speciálních pH proužků s citlivým rozmezím od 5,0 do 7,4. což hravě zvládne každý sám na vlastní toaletě.

Málokdo totiž ví, že hodnoty pH moči mezi 5-6,5 považované klasickou medicínou za fyziologické - už signalizují, že se něco děje a organismus musí vzniklý gradient někde kompenzovat.

Sama jsem o problematice dlouho nevěděla. Křeče v závodě mne nikdy nepotkaly, tak na co nějaké přípravky proti nim? Snad jen občas mne nějaká překvapila ve spaní, když jsem se nějak divně protáhla. Už se mi to ale dlouho nestalo.

Abychom nebyli jako mineralogická sbírka Národního muzea, doporučuji alespoň občas pomocí proužků vytitrovat dávky. Po závodech, nebo dvou trénincích za sebou, kde se jde tempo či úseky, spotřeba hodně stoupne, zatímco jindy tyhle bobulky téměř nepotřebuji.

A jak si ještě proti kyselinám pomoci? Dobrou náladou! Také při stresu, zlosti, nenávisti a úzkosti se v těle tvoří kyselé produkty. Netvařme se tedy kysele!

Počet zobrazení: 994
Posláno od v kategorie Výživové poradentství

Jak jsem potkala zeleninu-2. www.svetbedynek.cz
Únava, zhoršení výkonnosti a koncentrace mne nutně přinutily přemýšlet nad dosavadní stravou. Když mne párkrát zradilo tělo devastované nekvalitním "palivem" a zároveň tím, jaké výkony jsem po něm chtěla, posunulo mne to od pouhého přemýšlení k akci. Včetně dosud nenáviděného vaření. Ostatně i s autem jezdím raději k Shellu nebo k OMV, i když je to dražší a svého plechového mazlíčka neodbývám pochybnou "stravou" zpoza ohrad z vlnitého plechu.)

Oštítkováno: Těhotenství Tipy
Počet zobrazení: 1073
0

Jsou doplňky stravy módou, marketingovým tahem nebo naprostou nutností? A my, co je bereme, nebo jim zatím odoláváme, máme různé názory a především potřeby. Také naše výkony i druhy sportu, které provozujeme, vyžadují něco jiného.

"Stačí přece vyvážená strava", říkají odpůrci doplňků stravy, kteří za každým doporučením vidí marketingový trik. Omyl, vážení. Ovoce a zelenina už dávno nejsou tím, co bývaly. Mnohé rozbory poukazují na to, že jejich obsah vitamínů a jiných důležitých látek je nyní daleko menší ve srovnání s tím, jak tomu bylo třeba před dvaceti lety. Jinými slovy, abychom do sebe dostali vše potřebné, museli bychom toho sníst kamión. Na druhou stranu, ani ti, co do sebe sypou nejžhavější novinky různých firem doslova po hrstech, jsou trochu mimo. Různé a často dublující se složení rozličných přípravků neúměrně zatíží nejen jejich ledviny, ale také šrajtofli. Z toho tedy vyplývá, že doplňky bychom měli vybírat s rozmyslem a ověřit si nejen jejich složení v souladu s našimi potřebami, ale i to, jak a kde jsou vyráběny, my sportovci musíme navíc hledět na to, zda nebaštíme doping. S látkami dopingového charakteru ale většina slušných firem nepracuje.

A co se hodí pro různé kategorie nás běžců a běžkyň, od chrtů po úplné začátečníky?

Vrcholoví sportovci mají svůl tým lidí, kteří jim dokonale propočítají každý iont. Přesto není od věci, když se zajímají, co vlastně v podobě rozličných prášků, kašiček, vodiček či bobulí vlastně dlabou a co s nimi jejich tělo vlastně provádí. Závodní nevrcholoví chrti a ambiciózní hobby běžci tak mají mnohdy daleko větší přehled, protože se o svůj servis v tomto směru musí postarat sami. Začátečníci a mírně pokročilí zatím nejspíše po ničem nesáhli, leč přece jen i oni mohou správným užíváním svému tělu v mnohém pomoci a předejít pozdějším problémům. A u nich začneme.

Začínáte se právě nyní hýbat, je vaším vrcholným výkonem uklusnout několik kilometrů v kuse, nebo to na běh (například kvůli nadváze) ještě nějakou dobu nebude? Nebo holdujete třeba aerobiku? Pak by ve vašem arzenálu rozhodně neměl chybět iontový nápoj. Zvláště nyní v létě je třeba správným způsobem doplnit nejen ztracené tekutiny, ale také vypocené soli, dbejte proto na správné dávkování doporučené výrobcem. Tělo ale také potřebuje pro svůj výkon dostatek energie - takže pozor, i když potřebujete hubnout, nevyhýbejte se iontovým nápojům jen proto, že obsahují cukry. Ty jsou totiž velmi důležité a pokud od svého těla chcete, aby se hýbalo, jsou vaším palivem. I když se vám může stát, že za pouhé pomalé tři kilometry toho moc nespálíte a přijde vám na mysl - proč brát ještě nějaké jouly navíc, nezříkejte se jich. Protože 1) nezkolabujete, 2) pohybem nakopnete metabolismus k rychlejšímu spalování, takže kila půjdou dolů. Přirozeně posílíte i svalovou hmotu, takže budete mít čím spalovat a vaše tělo bude pevnější, nikoli svalnatější. Váhu vám pomohou srazit i přípravky na podporu odbourávání tukové tkáně, zvyšující utilizaci mastných kyselin ve svalech a snižující chuť k jídlu. O hubnutí ale někdy příště. Svůj pohybový aparát můžete chránit kapslemi na klouby, které obecně vylepšují také kvalitu pojivové tkáně, vaziva - a některé z nich napomohou i kvalitě pleti, vlasů a nehtů. Pro imunitu a tělo v rovnováze sáhněte i po přípravku s obsahem vitamínů a minerálů.

Běh se stal součástí vašeho života, stejně jako čištění zubů? Pak pro vás platí předchozí a dále záleží, zda si jdete jen tak zaběhnout pro radost pokaždé stejně bez větších ambic, nebo zda se v tréninku a závodech dostáváte na hranici svých možností. V prvním případě je to poměrně jednoduché. Doplním tedy informaci o iontových nápojích - jistě jste se setkali s pojmy hypo - nebo iso - tonický nápoj. Na obale se můžete dočíst např "1 odměrka se smíchá buď s 250 ml chladné vody (isotonický nápoj, 300mOsm/l) nebo v 500 ml vody (hypotonický nápoj, 150mOsm/l)" a nechybí ani informace o tom, kolik a kdy před, během a po výkonu se doporučuje vypít. V horkém počasí a na delší štreku si raději udělejte nápoj hypotonický, nebo kombinujte - na jednu isotonickou dávku (například v maratonu na občerstvovačce) dejte další vodu, nebo hypo.

Pozor, nikdy nedělejte nápoj silnější - paradoxně byste se dostali do dehydratace, přijali byste více iontů, vaše krev by zhoustla, měli byste nedostatek tekutin a hrozily by nepříjemné problémy, kolaps nevyjímaje. Nejste-li si jisti, udělejte si tedy raději nápoj zředěný více, než méně.

Abyste netrpěli na křeče, dejte si k tomu ještě minerály, zvláště hořčík. Vápníku není nikdy dost - nejen na kosti, ale i jako prevence latentního překyselení organismu. Vápenaté ionty jsou totiž důležitým pufrovacím systémem - vyrovnávají pH ve velmi citlivém rozmezí (pH krevní plasmy je 7,36-7,42 - jiné hodnoty jsou neslučitelné se životem a nemá-li tělo dost vápníku, bere si ho z kostí, ženám mohou do budoducna kolísavé hodnoty dost nepříjemně pocuchat štítnou žlázu).

A co tehdy, je-li pro vás na denním pořádku překonávání hranic, honíte se za výkony, hledíte kde ještě ubrat vteřinky či minuty ze svých časů a podle toho také trénujete? Nejspíš už se k tomu všemu neobejdete bez dalších vychytávek. Čeká-li vás ten den jen lehký klus, není třeba ničeho dalšího, na delší či naopak intenzivnější trénink či závod (tím spíše má-li to být dlouhé a intenzivní) je pak třeba se řádně připravit. Přibližně 30-120 minut před začátkem se hodí nápoje typu "before activity", které tělo připravují na zátěž. Nezapomeňte na hydrataci v podobě vody nebo hypotonického iontového nápoje a čeká-li vás závod, na který se potřebujete vyburcovat, hodí se pár loků drinku, který vás nakopne a zmobilizuje. Podle délky a typu závodu se během něho buď obejdete bez pití (do hodiny), nebo budete muset tekutiny, případně i něco víc, doplnit. Existují nápoje pro kratší i delší ("long") zátěž. V tom druhém případě lze zobnout sportovní mussli tyčku (přeslazené slepence po 6 Kč to jistě nebudou), nebo vycucnout energetický gel. Obojí je třeba řádně zapít, nechcete - li mít těžký žaludek. Zapitím navíc zrychlíte vstřebávání přijaté energie. Na posledních pár kilometrů se ještě jednou hodí již zmíněný "nakopávací drink", s jehož pomocí se zmobilizujete na závěr, soustředíte se na finiš, na chvíli v rámci možností zapomenete na hlásící se problémy. Ovšem pozor, tyto nápoje jsou schopné mobilizovat rezervy, včetně jaterního glykogenu a ten když dojde, kolaps je na světě a proto se lze setkat i s názory, že tyto nápoje nelze doporučit. Na co by pak ale byly, že? Jejich působení je proto třeba důkladně vyzkoušet, a rozhodně ne až v závodě a nesmíte překročit doporučené dávky.

A po výkonu? Především doplnit tekutiny. Mnozí mají v oblibě pivo - než si ho dáte, vypijte před tím minimálně půl litru vody nebo ještě lépe nápoje typu "after activity", které obsahují rovněž aminokyseliny (BCAA - branch chained aminoacids, AK s rozvětveným řetězcem), musí se proto pořádně zamíchat. Na ochranu svalové hmoty se hodí glutamin - aminokyselina v podobě prášku, který se za několik hodin po výkonu zapije trochou nemléčného nápoje - ale pozor, ne hned po výkonu. Glutamin má příznivý vliv i na imunitu, která zvláště v době, je-li organismus v maximální formě vystaven vysoké zátěži, klesá.

Další doplňky jsou už hodně specializované. V přípravě na maraton a doplňování glykogenu do svalů oceníme speciální kukuřičnou kaši. Glykogen za sebou bere vodu, proto opět sosáčkama sosáme. Sprinteři zase raději sáhnou po kreatinu, siloví sportovci po přípravcích především na bázi aminokyselin a proteinů. A nebo jen nechceme tak rychle zestárnout a udržet se ve zdraví a bez nemocí až do vysokého věku. Ale to už by byla zase další kapitola...

Počet zobrazení: 1500
0

Výkonnost sportovce neovlivňuje jídlo před a po soutěži, ale každodenní, nutričně bohatá a ve vhodnou dobu konzumovaná strava. Ani hodiny strávené ve fitness centru nebo stovky naběhaných kilometrů bez vhodně sestaveného a správně načasovaného jídelníčku, neposunou výkonnost sportovce na vyšší úroveň.

Základní pravidla výživy, která by měl každý (nejen sportovec) dodržovat:

  • Strava má být pestrá.
  • Jíst pravidelně po 2-3 hodinách, nikdy nehladovět!
  • Rozhodně snídat!
  • V každém denním chodu by měly být obsaženy všechny základní skupiny živin – sacharidy, bílkoviny, tuky a také vláknina.
  • Každý den pamatovat na dostatečný příjem ovoce a zeleniny.
  • Hlídat si pitný režim stejně tak v zimě jako v létě.
  • Nepřeceňovat účinek suplementů, nejsou všemocné a nikdy nenahradí rozmanitý jídelníček.

TIP NA DOMÁCÍ REGENERAČNÍ NÁPOJ 

30 g cukru
¼ čajové lžičky soli
Šťáva z velké mandarinky nebo menšího pomeranče – asi 60 ml, včetně dužiny
2 polévkové lžíce citronové šťávy
850 ml studené vody
60 ml horké vody
Rozmíchat cukr a sůl v horké vodě. Přidat džus a zbytek vody. Ochladit.
Nutriční hodnoty celého obsahu nápoje: 150 Kcal, 627 kJ, 12 g sacharidů, cca 1 g sodíku

Počet zobrazení: 899
0
Posláno od v kategorie Výživové poradentství

Blíží se teplé období a ven se nekompromisně derou všechny špíčky, které jsme dosud schovávali pod tlustými svetry i několika vrstvami běžeckých svršků. Chceme opět vypadat lépe, cítit se svěže a zrychlit své výkony. Bylo dokonce spočítáno, že kilogram tuku navíc v oblasti trupu zpomalí vaše tempo na desítce až o dvanáct vteřin na kilometr. A někteří lidé shodili za svůj život v součtu třeba i 300 kg, přesto však jejich váha pomaličku stoupá. Jak je to možné?

Zde je několik pravd, které (možná) znáte:

Čím starší jsme, tím pomaleji náš metabolismus pracuje. Ve třiceti letech je to průměrně o 3% méně než ve dvaceti. V čtyřiceti o další procenta, další pokles je ještě rychlejší. V sedmdesáti letech je to již o plných 30% méně, než ve dvaceti! Pokud tedy táfle čokolády ve dvaceti vaši postavu neohrozí, o pár let později už ji tělo jen tak neodpustí…

Jednoduchá matematika: chceme-li zhubnout, měl by být energetický příjem vždy o něco menší než výdej. Ne však příliš. Pokut to přeženete, najíždí organismus na úspornou cestu a jakmile se najíte, ukládá více do podkožních zásob. Pozor na velké množství kalorií ve sladkostech a alkoholu, dojídání po dětech, uždibování...

Víte, že tuková buňka (adipocyt) se může zvětšit až 400x??? Tuk se ukládá v drobných kapénkách, které se slévají a zvětšují až do té míry, kdy je adipocyt vyplněn jednou velkou kapicí tuku.

Aby v dobách hladomoru, dlouhých zim apod. naši prapředci přežili, museli mít schopnost úsporného metabolismu, kdy jej ukládali do podkožních zásob. Ti, kteří to nedokázali (a jimž dnes závidíme, že mohou sníst cokoli a zůstat štíhlí), většinou nepřežili. Zdánlivě nespravedlivé, když už to v dnešní době nepotřebujeme. Ale geny jsou zkrátka geny, my jakožto potomstvo těch, co ukládali a přežili, ukládáme dodnes. Můžeme tento fakt jen usměrnit vhodnou skladbou stravy a pohybem, avšak více nesvedeme.

Nejlépe se hubne na jaře: Zvířata se na podzim obalují tukem, aby přežila, a my děláme totéž. Příroda neví, že si umíme zatopit a obléknout. Na jaře se tedy přirozeně lépe shazuje, ale nelze spoléhat pouze na tento fakt a dále se zvesela krmit dortíky a klobáskami.

Pokud tohle všechno víte, jíte dle svého názoru jakž takž zdravě, hýbete se a přece vás kila navíc úporně drží, zvolte optimální kombinaci úpravy tréninku ve prospěch delší zátěže v mírném tepovém pásmu a optimálním jídelníčkem.

S tím prvním vám poradí naši trenéři, s tím druhým naše výživová poradkyně, Longrun reprezentantka v Olomouci, aktivní běžkyně a maminka tří dětí Lenka Škovranová, s níž jste se mohli seznámit v březnovém čísle časopisu RUN.

LENČIN TIP: 

Výkonnost sportovce neovlivňuje jídlo před a po soutěži, ale každodenní, nutričně bohatá a ve vhodnou dobu konzumovaná strava. Ani hodiny strávené ve fitness centru nebo stovky naběhaných kilometrů bez vhodně sestaveného a správně načasovaného jídelníčku, neposunou výkonnost sportovce na vyšší úroveň.

Základní pravidla výživy, která by měl každý (nejen sportovec) dodržovat:

  • Strava má být pestrá.
  • Jíst pravidelně po 2-3 hodinách, nikdy nehladovět!
  • Rozhodně snídat!
  • V každém denním chodu by měly být obsaženy všechny základní skupiny živin – sacharidy, bílkoviny, tuky a také vláknina.
  • Každý den pamatovat na dostatečný příjem ovoce a zeleniny.
  • Hlídat si pitný režim stejně tak v zimě jako v létě.
  • Nepřeceňovat účinek suplementů, nejsou všemocné a nikdy nenahradí rozmanitý jídelníček.

TIP NA DOMÁCÍ REGENERAČNÍ NÁPOJ 

30 g cukru
¼ čajové lžičky soli
Šťáva z velké mandarinky nebo menšího pomeranče – asi 60 ml, včetně dužiny
2 polévkové lžíce citronové šťávy
850 ml studené vody
60 ml horké vody
Rozmíchat cukr a sůl v horké vodě. Přidat džus a zbytek vody. Ochladit.
Nutriční hodnoty celého obsahu nápoje: 150 Kcal, 627 kJ, 12 g sacharidů, cca 1 g sodíku

Počet zobrazení: 972
0