Jak jsem potkala zeleninu 2 (pokračování) - Články Longrun.cz

Články Longrun.cz

Všechny články, které kdy byly publikovány na serveru Longrun.cz.

  • Úvod
    Úvod Zde najdete seznam všech napsaných článků.
  • Kategorie
    Kategorie Zde najdete seznam všech kategorií.
  • Štítky
    Štítky Zde najdete seznam všech použitých štítků.
  • Blogeři
    Blogeři Zde můžete hledat své oblíbené autory.
  • Týmy
    Týmy Zde najdete články autorských týmů.
  • Přihlásit se

Jak jsem potkala zeleninu 2 (pokračování)

Posláno od v kategorie Výživové poradentství
  • Velikost písma: Větší Menší
  • Počet zobrazení: 1036
  • Přihlášení k odběru novinek
  • Tisk

Jak jsem potkala zeleninu-2. www.svetbedynek.cz
Únava, zhoršení výkonnosti a koncentrace mne nutně přinutily přemýšlet nad dosavadní stravou. Když mne párkrát zradilo tělo devastované nekvalitním "palivem" a zároveň tím, jaké výkony jsem po něm chtěla, posunulo mne to od pouhého přemýšlení k akci. Včetně dosud nenáviděného vaření. Ostatně i s autem jezdím raději k Shellu nebo k OMV, i když je to dražší a svého plechového mazlíčka neodbývám pochybnou "stravou" zpoza ohrad z vlnitého plechu.)

Přibližně v té době u nás vyšel inzerát jedné bedýnkové firmy, která se rozhodla působit v našem regionu. O bedýnkách jsem už slyšela. Kdyby jezdili do Mnichovic, jak avizovali, to by bylo něco! Těch osm kilometrů je milejších než nutnost jet za kvalitou do Prahy nebo do Benešova. Zaregistrovala jsem se tedy a čekala na další informace, které slíbili. Nadšeně jsem o tom hodila řeč s jednou mou klientkou, co ke mně chodí cvičit. Řekla mi, že bedýnky bere už dávno a nemá si opravdu nač stěžovat. Když jsem se ale po urgenci té firmy z inzerátu dočkala jen další automatické odpovědi, napsala jsem jim, že s nimi končím, resp.ani nezačnu, a začala jsem stejně jako má svěřenkyně Hedvika brát zeleninu ze Světa bedýnek!

Moc mile mne překvapilo vstřícné jednání celého týmu. Kvalita, vše mi přivezli až před dům v domluvených časech. Mají své trasy a trefí se přesně, ať už je provoz jakýkoli, nikdy jsem nemusela čekat. Zeleninka je vždycky čerstvá, plná života. A ta rozmanitost! Mnohdy ani nevím, co to je a co s tím...naštěstí mne zachraňují recepty srozumitelné i mně, naprostého nevařiče, které k tomu naši bedýnkáři přidávají, případně internet. Funguje i to, že pokud nemohu být doma v domluveném čase, nechám u vrátek prázdnou bedýnku s penězi a místo ní najdu plnou. Navíc si lze objednat další dobroty, které kluci šoféři vozí v autě. Cítím se nyní daleko lépe a zdaleka ne tak unavená, jako v době, když jsem čekala Ladu. To jsem leckdy myslela, že usnu vstoje, práce mi nešla od ruky, nesoustředila jsem se. Pravda, s tou prací je to někdy podobné i nyní, ale taky máme více dětí a času pořád stejně málo. I tak to jde ale daleko lépe a i s třetím nyní nepochybuji o tom, že to zvládnu.

A to mi přibylo ještě vaření. Kuchyň nebyla a nebude mým oblíbeným místem, ale náš gurmán a kulinář tatínek uznává jen pořádný kus flákoty a zeleninu jako hlavní jídlo ne. Musím si ji tedy připravit sama, abych ji vůbec spotřebovala-po krkolomných počátcích už mám aspoň trochu nějaký grif. S dcerkou Ladou si ji dáváme dosyta, starší Matěj se ale potatil a už se bohužel stačil zkazit knedlíky, nebo se zaplácne rohlíkem, nechce-li si dát s námi. To bude ještě složité...ale občas alespoň trochu ochutná.

Několik mých tipů: zásadně nehustím moukou, ale rozmixovanou bramborou nebo rozmixuji část zeleniny,která v hrnci už je. Někdy přidám vajíčko-samozřejmě poctivé domácí, pro ty zase jezdím do nedalekého Ondřejova. Mixovaná polévka mne také daleko lépe zasytí, než nějaký vývar, ve kterém "něco plave"...a není třeba již nějaký druhý chod. Navíc mastná oka jsou mi vysloveně protivná-ještě zastudena je vyloupnu a nejím je.

Když vyloženě nemusím, tak nesolím. Použiji bylinky ze zahrádky (na zimu si je zamrazím) a bio směs na způsob vegety, samozřejmě bez glutamátu. A český česnek, nadrobno nakrájený a přidaný v samotném závěru. Poctivá zelenina, podobně jako bio maso má také svoji vlastní chuť, kterou není třeba přebíjet univerzální chutí soli a kořenících směsí na jedno kopyto.

Když nevím, co s tím, zachrání mne gratinování. Sýr a někdy i vajíčko má v sobě bílkoviny-takže netřeba masa, je to poměrně rychle a nezklame mně to. Podobným způsobem mohu zpracovat i případné zbytky, takže všechno zužitkujem!
No a ovoce! Já tedy ještě hřeším na sladkém, ujíždím na čokoládě...když si ji delší dobu odříkám, sním pak celou tafli! Naštěstí bedýnkáři myslí i na naše sladké chuťové buňky a tak nikdy nechybí poctivé české ovoce a nyní přicházejí i s novinkou v podobě mussli, kterého rovněž spořádám hromady.

Vanda Kadeřábková-Březinová

Odpovědi (0) Přejít do diskuze >

K tomuto článku zatím není žádná reakce.

Rychlá odpověď

Pro možnost účastnit se diskuze se nejprve musíte přihlásit. · Přihlásit se · Registrovat
0
Oštítkováno: Těhotenství Tipy